29 Kasım 2013 Cuma

Yağlı Saçlarda Şampuan Seçimi

Özellikle içeriğinde sls yani sodyum lauril sülfat içeren şampuanlar saç ve saç derisine zarar vermektedir. Sls (sodyum lauril sülfat) içeren şampuanlar saçın zamanla zayıflamasına, hacmini kaybetmesine, dökülmesine, saç derisinde kaşıntı hatta seboreik egzamaya sebebiyet vermektedir.

Şampuan seçimi kısa vadede sadece saçların sağlık ve bakımı ile ilgili önem taşıyormuş gibi görünse de uzun vadede sağlığımızın tamamı için yaşam kalitesini düşüren bir tehdit oluşturabilmektedir. Günlük olarak kullanılan kozmetik ve bakım ürünlerine göz gezdirdiğimizde diş macunu, parfüm, deodorant, sabunlar, makyaj malzemeleri derken 15-20 çeşit ürünle karşılaşıyoruz. Bu ürünlerin sağlığımız için pek faydalı olmadığı düşünülse de uzmanlar bu maddelerin uzun süreli kullanımlarının yıllar sonra alerji, kanser türleri, astım gibi pek fazla soruna neden olabileceğini söylüyor.

Şampuanların içinde kullanılan paraben ve phtalate adlı maddeler hormonlarda değişiklik meydana getiren üreme problemleri ve doğum önce ve sonrasında gelişme bozukluklarına neden oluyor. Petrol kaynaklı renklendirici ve kıvam sağlayıcılar vücutta zehirli yani toksik maddelerin birikmesine neden oluyor. Saçları hacimli göstermesi için eklenen silikon dökülmeyi arttırıyor, saç kökleri zayıflıyor, kepeklenme ve yağlanma ile cildin erken yaşlanmasına neden oluyor. Güzellik ve sağlığın koruyucusu olması gereken ve fazla sık kullanılan şampuanlar uzun vadede bir düşmana dönüşüyor.

Genellikle saçı yağlı olanların nemlendirici faydalı saç ürünlerine ihtiyaç duymadığı ve yağın saçı zaten nemlendirdiği düşünülür. Bu tam olarak doğru değil çünkü saç deriniz kuruduğunda yağ bezleri fazla mesai yaparak saçınızın daha fazla yağlanmasına neden olur. Fazla yağ üretimine neden olmamak için saç derinizin nemli kalması önemlidir. Saçı yumuşatan ve saç derisini nemlendiren argan yağı veya çay ağacı yağı içeren şampuanlar bu amaçla kullanılabilir. Bu iki doğal yağ saç derisini nemlendirerek gereğinden fazla yağ üretilmesinin önüne geçer.

Saç derisindeki sebum oranı fazla olan saç tipleridir. Kullanması gereken şampuanlar saçtaki sebum dengesini sağlamalıdır. Aynı zamanda saçlarda oluşan elektriklenmeyi de engeller. Şampuan alırken üzerinde yağlı saçlar için ibaresine dikkat etmenizin önemi burada gizlidir. Ayrıca yağlı saçlara sahip kadınlar kesinlikle kremsiz şampuan kullanmalıdırlar.

Limon şampuanı, yağlı saçlar için

5 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış ısırgan otu yaprağı yarım litre soğuk suya eklenir, kaynama derecesine kadar ısıtılır, 15 dk. demlendikten sonra süzülür. Bu arada, bir limonun suyu sıkılır. Ayrıca iki yumurta sarısı çalkalanır. Limon suyu, yumurta sarısı, beş damla limon yağı ve bir tatlı kaşığı dolusu hazır bitkisel şampuan, ısırgan otu çayına eklenerek karıştırılır. Saçlar bu şampuanla yıkanır ve iyice durulanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder