21 Mayıs 2015 Perşembe

Sarımsaklı Şampuan

Saç Dökülmesi ve Sarımsak


Sarımsaklı şampuanlar özellikle saç dökülmesi yaşayanlar için yeni bir umut kaynağı olarak görülmekle birlikte sarımsağın dökülen saçları tekrar çıkarttığı yönündeki bilimsel çalışmaların sayısı oldukça az.

Eğer saç dökülmesi genetik nedenlerle değil de saç derisinde bulunan bir bakteri nedeniyle oluşuyorsa sarımsağın antibiyotik etkisiyle bu bakteriler öldürerek saç dökülmesi yavaşlatılabilir.

Şampuanların kullanım amacı kirliliğin (sebum, ter, kepek, çevresel koşullardan ileri gelen kirlilik, saç kozmetiklerinden kalan artıklar) saça ve saçlı deriye zarar vermeden uzaklaştırılmasıdır.
Şampuanların temel maddesini anyonik, katyonik, amfoterik veya noniyonik yüzey etken maddeler oluşturur. Yapılarında yüzey etken maddelerin yanında, kıvam verici maddeler, köpük stabilizatörleri, aktif maddeler, opaklaştırıcı maddeler, koruyucular, renk ve koku maddeleri yer alır.

Şampuanın köpürme miktarı içinde kullanılan köpürtücü maddelere ve kullanılan suyun sıcaklığına bağlıdır. Köpürtücü madde olan SLS ve türevleri (sodium laureth sulfate, ammonium laureth sulfate, sodium lauryl ether sulfate) en kalabalık ailelerden birisidir.


Sarımsaklı Şampuanla Saç Bakımı


Sarımsaklı şampuanın içindeki zengin sarımsak özleri sayesinde saçlarınızın iyi beslenmesini sağlar gibi genel bir iddialar ortaya atılır ama bu söylenenler gerçek değil. Şampuanınız SLS içeriyorsa veya sülfat varsa saç döker. Her yenilenen saç hücresi iyi beslendiği için, güçlü ve dirençli olarak doğar. Ancak saçınıza vitamin bakımı yapmak iç ve dış etkenlere karşı saçları güçlendirmesi yanı sıra, kan dolaşımını düzenleyerek saç köklerinin daha hızlı beslenmesini sağlar, dolayısıyla saçların daha hızlı uzamasını tetikler. Yani sarımsaklı şampunlar bir yana şampuanlardan bir mucize beklemeyin. saçlarınızı besleyecek olan saf vitaminlerle saç bakımı yapmanızdır.

Genellikle sarımsaklı şampuanlar günlük kullanıma uygun olmakla birlikte saçları temizlerler. Ancak satıcılar genellikle bu şapuanların saç dökülmesini önlediği veya hızlı saç uzaması sağladığını iddia ederek bu ürünleri satıkları için kullanıcıların tercih sıralamasında ilk sıralarda yer almaktadır. Ama sarımsaklı şampuana atfedilen bu tarz bilgilerin çoğu gerçek değildir.


Sarımsaklı Şampuan Saç Dökülmesi


Bir başka iddia sarımsaklı şampuanın saç dökülmesini önlediğine dair iddiadır. Kafanızda 1 dakika duran bir köpüğün saçınızın dökülmesini durdurduğuna inanıyorsanız tercih sizin. Size aksini iddia edip vakit kaybetmeyeyim, siz de şampuanınızla mutlu mesut yaşayın. Ama asıl gerçek şudur ki hiç bir şampuan saç dökülmesini önlemez. Çünkü şampuanın kıl köklerine ulaşması mümkün değilken ürün satmak isteyen uyanıkların bir hilesidir bu sarımsaklı şampuan hikayesi.


Sarımsaklı Şampuan Saç Uzatma


Bir başka hikayede sarımsaklı şampuanın saç uzattığı yalanıdır. Bu noktada sarımsağın içerdiği kükürte atıfta bulunulur ama sarımsaklı şampuanın ne kadarı sarımsak, o sarımsakta ne kadar kükürt var deseniz suratınıza mal mal bakarlar. Çünkü bu iddia da bilimsel değil. ha saç derinize sarımmsak sürerseniz, sarımsaktaki kükürt saçınıza fayda eder ve saçlarınız daha hızlı uzar bu bir gerçek ama sarımsaklı şampuan net biçimde saç uzatmaz. Saç uzatmak için bio sülfür yani suda çözünen kükürt kullanın.


Kükürt İle Saç Bakımı ve  Uzatma Kürü


Kükürt saç uzattığı iddia edilen bitkilerin birçoğunun yapısında bulunan ana maddedir. Bu yüzden kükürt ile saç uzatmak mümkündür. Hatta bir çok bitki harici biyosülfütle yapılan bakımın etkisini sağlayamaz.

Kükürtü biyosülfür formunda kullanmak gerekiyor. Biyosülfür formu kükürtün suda çözünen formudur ve saç uzatmada bu form kullanılır. Katı kükürt suda çözünmez bu yüzden kullanamazsınız.Saç uzatma için adı sıkça geçen sarımsak, kara turp, sinameki o kadar kötü kokmasının nedeni kükürt. Dolayısıyla kükürt saçları daha hızlı uzatır. Kürütlü saç uzatma yöntemi ise şöyle;

Gerekli malzemeler

    2 çorba kaşığı lavanta suyu
    2 tatlı kaşığı elma sirkesi
    1 çay kaşığı kükürt
    1 çay kaşığı b5 vitamini


Malzemeleri duş almadan yarım saat önce karıştırıp saç diplerinize yedirin sonra duş alın. Hatta bu kükürtlü kürle birlikte yukarıdaki lavanta kürünü birlikte uygularsanız çok daha etkili sonuç alırsınız.

Yazımın sonuna gelirken, "Sülfatsız Sampuanlar ve Sülfatın Saça Zararları" başlıklı yazımıznda dikkate değer olduğunu vurgulayarak iyi okumalar dileriz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder